Bezoek hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard aan de gemeenteraad

Op 8 juni verwelkomde de gemeenteraad Professor Mr. Geerten Boogaard, hoogleraar decentrale overheden aan de Universiteit van Leiden.  Hij was er op uitnodiging van onze fractievoorzitter.

Hij kwam om te spreken en te discussiëren over de vraag; “Wie trekt er eigenlijk aan de touwtjes als het gaat om de macht?” Zijn dat de professionals: de burgemeester, wethouders en het ambtelijk apparaat? Allemaal mensen die zich dagelijks beroepshalve bezighouden met het wonen en zorg & onderwijs landschap en al het andere wat van belang is voor de bevolking. Of is dat de gemeenteraad? Ook wel het lekenbestuur genoemd omdat het geen professionals zijn, maar een samenraapsel van alles en nog wat: bakkers, boeren, onderwijzers, vutters, automonteurs en logopedisten. Een mooie afspiegeling van de samenleving.

Pleitbezorger

Geerten Boogaard is een pleitbezorger van het lekenbestuur. Niet alleen omdat in de wet staat dat het lekenbestuur het hoofd van de gemeente is, maar hij legt ook uit waarom. De gemeenteraad telt 31 leden. Een afspiegeling van de samenleving in alle opzichten. Zij staan midden in de samenleving, pakken signalen op en zijn op de een of andere wijze in staat die signalen te vertalen naar daden. In ieder geval, zo zou het moeten zijn. Maar de praktijk  is weerbarstig. De laatste jaren is er een tendens waarbij de macht steeds meer door de professionals wordt uitgeoefend en  de invloed van de gemeenteraad tanende is.

Oplossing

De oplossing wordt ook aangereikt: als de professionals aan het touw van de macht trekken, pak dan de andere kant van het touw en trek net zo lang tot er een evenwicht ontstaat. Ofwel kom op jongens en meiden van de gemeenteraad: laat niet met je sollen. Het werd een gedenkwaardige bijeenkomst. Puur op inhoud en een bron van inspiratie.

Zo’n hoogwaardigheidsbekleder komt natuurlijk niet voor niets. Zijn honorarium? Een stropdas van de voormalige gemeente Goedereede. Waar hij vroeger met veel plezier vakanties vierde. En dat werd hem uiteraard met liefde uitgereikt. En namens Vitale Kernen als dank ook nog een mand met lokale producten.