Als een bok op een haverkist

Zoals inmiddels iedereen wel weet zit raadslid Johan de Vos van Vitale Kernen als een bok op een haverkist wanneer het gaat over aanrijtijden van brandweer, ambulance en politie. Tijdens een informatieavond voor de gemeenteraad, hield de heer J.A. Wijten  directeur van de AZRR, Ambulance Zorg Rotterdam Rijnmond een presentatie over de huidige stand van zaken bij de ambulance.

De cijfers zijn niet geruststellend, zeker de aanrijtijden niet. Wanneer we het gemiddelde nemen van de aanrijtijden van heel de gemeente Goeree-Overflakkee dan geeft dit een verkeerd beeld omdat de uitersten van de kernen erg ver uit elkaar liggen. Vandaar ook dat Vitale Kernen er telkens op aandringt om cijfers per kern te leveren. Tot nu toe niet gelukt! Wat wel is gelukt dat er nu cijfers zijn gerelateerd aan de vier voormalige gemeenten.

Zo is nu het aanrijtijdcijfer voor de voormalige gemeente Goedereede 74,4% ( dus van de 100 ritten is er 74,4% voldaan aan de aanrijtijd van 15 minuten), Dirksland 94,6%, Middelharnis 93,4%, Oostflakkee 84,4%.

Middelharnis en Dirksland zitten dicht tegen de geaccepteerde 95% grens. Maar Goedereede en Oostflakkee zitten heel ver van de gewenste 95%. Daarvoor heeft de Veiligheids Regio Rijnmond maatregelen genomen. Er komt een 24 uur dienst op Goedereede en de post van Oude-Tonge wordt westwaarts (is geen abuis!) verplaats. Deze verplaatsing is ons inziens een verslechtering voor de oostkant van ons eiland. Daarbij, het komt het regelmatig voor dat er helemaal geen ambulance op ons eiland aanwezig is wanneer er een zogenaamde, prio-melding is bij de buurgemeenten. Wanneer er dan op Goeree-Overflakkee een prio-melding is, dan zal zeker de aanrijtijd niet worden gehaald.

U zult begrijpen dat Johan de Vos van Vitale Kernen de ontwikkelingen met argusogen volgt.