Achthuizen

 

Het dorp Achthuizen is, vanuit de lucht gezien, gebouwd in een achtvorm. Dit zou echter niet de oorsprong zijn van de naam. Het dorp is ontstaan door de vestiging van Brabantse landarbeiders.

Het gebouw waar deze arbeiders woonden, was een aaneenschakeling van acht woningen en zo zou Achthuizen zijn naam hebben gekregen. De Brabanders brachten het katholieke geloof mee naar het overwegend protestantse Goeree-Overflakkee. Er kwam een katholieke kerk en een klooster waar de kinderen naar school gingen. Ook nu nog is de katholieke basisschool de enige school in het dorp.

Twee burgemeesters
Voordat Achthuizen werd opgenomen in de voormalige gemeente Oostflakkee in 1966, nam het dorp een bijzondere positie in op het eiland Goeree-Overflakkee. Het had namelijk twee burgemeesters. Zo behoorde het dorp dat aan de westelijke kant van de Achthuizensedijk lag tot de gemeente Den Bommel en de oostelijke kant tot Ooltgensplaat. Om die reden had het dorp ook geen eigen wapen.

In totaal wonen er bijna 1200 inwoners in het dorp. Korenmolen Windlust uit 1852 neemt een markante plaats in, net als de katholieke kerk, het parochiehuis en het voormalige klooster dat tegenwoordig als woonhuis dient.