Den Bommel

Het dorp Den Bommel is 1526 ontstaan uit de heerlijkheid Sint Adolfsland en telt ruim 1700 inwoners. In de 18e eeuw waren scheepvaart en visserij op onder andere zalm en steur belangrijke bronnen van inkomsten. In de eeuwen daarna ging de landbouw een steeds grotere rol spelen.

Den Bommel kreeg in 1647 een eigen kerk; burgerlijk behoorde de bevolking echter nog tot 1811 bij Ooltgensplaat. Vanaf dat jaar was Den Bommel een zelfstandige gemeente. Door de herindeling van de gemeenten in 1966 verloor het die zelfstandigheid weer.

Watersnoodramp 1953
De Watersnoodramp die onder meer Zuid-West Nederland trof in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, heeft ook het dorp Den Bommel overvallen. Een dijk die het dorp beschermde tegen het water van het Haringvliet, brak door en zo werd het dorp in tweeën gescheurd. In totaal vielen er negen slachtoffers.

Bezienswaardigheden
Molen ‘De Bommelaer’ aan de Molendijk is een markant punt wanneer men Den Bommel binnenrijdt vanuit het westen. De dorpskerk is een zogenaamde zaalkerk en is een bezichtiging meer dan waard. Naast de kerk staat het standbeeld van de heer van stand, ‘Ollie B. Bommel’. Schrijver Marten Toonders dochter Jeanette onthulde het beeld in 1964. Na 30 jaar was het beeld aan vervanging toe. Toonders zoon Eiso onthulde het nieuwe bronzenbeeld in 1997.

De grote jachthaven biedt voor veel watersporters vertier. De jachthaven is gelegen aan een natuurgebied. Aan de rand van het Haringvliet zijn de ‘Bommelse Gorzen’ gelegen waar men mooi kan wandelen en uitzicht heeft op het eiland Tiengemeten.