Ooltgensplaat

Aan het Volkerak ligt het dorp Ooltgensplaat. Dit dorp is het meest oostelijk gelegen dorp van het eiland Goeree-Overflakkee. Het telt zo’n 2700 inwoners. Het meest markante punt van het dorp is zonder twijfel de Voorstraat. Een statige straat met vele Rijksmonumenten die loopt van de Hervormde kerk uit 1847 aan de kerkring tot aan het Oude Raadhuis aan de haven.

Het Oude Raadhuis is gebouwd in 1616 naar het ontwerp van de bekende 17 eeuwse Vlaamse bouwmeester Melchior van Harbach. François van Aerssen, destijds de ambachtsheer van Sint Adolfsland, gaf de opdracht voor de bouw van dit prachtige monument dat al heel wat jaren een favoriete trouwlocatie is. De Voorstraat is al meer dan twintig jaar de locatie van de start en finish van de Omloop van Goeree-Overflakkee; een wandeltocht van 110 kilometer langs de buitendijken van het voormalige eiland.

Ook Fort Prins Frederik dat gebouwd is in de zestiende eeuw is een waardevol monument van het dorp. Het vormt met vele redoutes een vesting die samen met de vesting Willemstad de doorgang in het Volkerak en Hellegat bewaakte.

De gunstige ligging tussen natuurgebied Hellegatsplaten en het Volkerak maken de omgeving zeer geschikt voor recreatie. Er zijn dan ook diverse recreatieparken in de nabijheid van het dorp en het dorp heeft een jachthaven.