Sommelsdijk

Het agrarische karakter van Sommelsdijk blijkt uit de aanwezigheid van landbouwschuren midden in het dorp. Sommelsdijk heette eerder Sonnemaresdijk. Het gebied werd eerder Sunnonmeriland genoemd: land ’ten zuiden van’ (sunnon) ‘zee of water’ (meri)’. Oorspronkelijk was het dan ook een plaatsaanduiding ten zuiden van de zeearm het Haringvliet, rondom de voormalige hoofdplaats Ouddorp. Sommeldijk betekent dus: dijk van Sunnonmeriland, waarmee oorspronkelijk land werd bedoeld ten zuiden van de zee.

De kerk met omgeving van Sommelsdijk is een beschermd dorpsgezicht samen met Middelharnis. De Hervormde Kerk aan de Ring was ooit de grootste kerk van het eiland, maar na diverse branden en andere beschadigingen is er van het oorspronkelijke gebouw niet veel meer over.

Naast de kerk is in zeven onderling verbonden historische panden het Streekmuseum Goeree-Overflakkee gevestigd. De Voorstraat heeft enkele monumentale panden uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Aan de Westdijk staat een stellingmolen genaamd De Korenbloem. Verder telt de plaats tientallen rijksmonumenten.