Stellendam

Stellendam is het jongste dorp op Goeree-Overflakkee en ligt aan de Provinciale weg N215. Vanaf grote afstand is de opvallende witgeschilderde molen Korenlust aan de Molenkade van Stellendam te zien.

Het ontstaan van het dorp kan gerekend worden vanaf 1782 toen ambachtsheer mr. Iman Cau het eerste huis liet bouwen. Vroeger werd dit gebruikt als raadskamer en dorpsherberg. Dit huis staat er nog. Hierin is “Het wapen van Stellendam” gevestigd. De stellingmolen van Stellendam, “Korenlust”, dateert uit 1857.

Regelmatig heeft Stellendam een strijd moeten voeren tegen het water, onder andere in 1808, 1823 en 1824 en niet te vergeten de watersnoodramp van 1953. De watersnoodramp van 1953 heeft Stellendam zeer hard getroffen. De verwoesting was enorm. Meer dan 50 inwoners van het dorp hebben deze ramp niet overleefd.

Tot 1819 behoorde Stellendam kerkelijk tot Goedereede. In dat jaar kreeg Stellendam een eigen kerk. Deze kerk is geschonken door de ambachtsheer mr. J.J. Cau en hij legde de eerste steen op 20 mei 1819. Op 2 juli 1820 werd de kerk ingewijd.

Stellendam heeft van oudsher te maken gehad met de visserij. Dit waren vroeger geen rijke jaren. Rond de 19e eeuw kon er nog wel eens flink verdiend worden aan de steurvisserij. In die jaren begon ook het thuispellen van garnalen. Dit leverde voor vele huishoudens een welkome aanvulling van het gezinsinkomen op. Inmiddels is het thuis pellen van garnalen al vele jaren niet meer toegestaan.

Het oude haventje van Stellendam deed vroeger dienst als thuishaven voor de vissersschepen en voor het verladen van allerlei landbouwproducten. Zoals in meerdere plaatsen op Goeree-Overflakkee had Stellendam ook zijn beurtschippers. Door de uitvoering van de Deltawerken is alle bedrijvigheid rond dit haventje komen te vervallen.