Eindelijk besluit over gelijke behandeling voetbalverenigingen

Na ruim 5 jaar bakkeleien stemde de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee eindelijk in met de uitgangspunten om het onderhoud van de voetbalaccommodaties op ons eiland gelijk te trekken. Te harmoniseren, zoals dat met een chic woord heet. En dat is mooi voor de duizenden inwoners die lid zijn van een voetbalvereniging, én voor hun supporters, ouders, opa en oma’s, enz.

Opgeknapt

Om de afspraken en verplichtingen rondom het onderhoud te kunnen harmoniseren is het noodzakelijk dat alle verenigingen een vergelijkbare uitgangspositie krijgen. Wat betekent dat verschillende voetbalaccommodaties opgeknapt dienen te worden. De kosten voor deze zogenaamde kwaliteitsimpuls bedraagt 6,6 miljoen euro.

Klaverjassen

Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel gaf woordvoerder Willy Heintjes van Vitale Kernen aan blij te zijn dat het college eindelijk aan de slag kan. ,,Want,” zo stelde hij, ,,er zijn zo’n 10.000 inwoners elke week in de weer bij de voetbalclub. Niet alleen voor een potje voetbal, maar ook om elkaar te ontmoeten, te klaverjassen of een spelletje dart te spelen.”

Gedoe

Heintjes keek daarom vol afschuw terug op de afgelopen vijf jaar, over het vele gedoe in de gemeenteraad. ,,Gedoe in de gemeenteraad wanneer een vereniging het water aan de lippen staat omdat hun accommodatie op instorten staat. Fracties hadden dan het hoogste woord, ‘er moet worden geharmoniseerd’. Maar wanneer er dan op enig moment een mooi voorstel ligt, komen SGP en CU met tal van mogelijke hobbels. En het CDA met een motie komt om beleid te maken voor álle sportenverenigingen omdat voetbalverenigingen dan bevoordeeld worden.”

Andere sporten

Uiteraard vindt ook Vitale Kernen dat voor andere sporten aandacht moet zijn. ,,Natuurlijk moet er voor die andere sportclubs toetsbaar beleid komen, die te vergelijken is met de voetbalaccommodaties. Maar eerst het een dan het ander. Op dit moment zijn er welgeteld twee sportverenigingen op ons eiland, van de ongeveer 450, die aandacht vragen van het college omdat ze het moeilijk hebben. Daarvan verwacht Vitale Kernen dat het college dit keurig oplost.”