(E)motie voor Nieuwe-Tonge

Al heel veel jaren bestaat er op de kruising (N215) bij Nieuwe-Tonge een onveilige situatie. Met name voor overstekende kinderen en ouderen. Maar voor autoverkeer is het zeker ook onoverzichtelijk en onveilig. Al jaren vragen mensen uit Nieuwe-Tonge aandacht voor de onveilige verkeerssituatie, echter zonder resultaat.

Maar nu, ineens, nadat men heel veel windmolens in de achtertuin krijgt van onder meer het CDA, is er vanuit het CDA het initiatief voor een motie. Hierin staat dat eerst de problemen in Nieuwe-Tonge moeten worden aangepakt, voordat de rotonde in Middelharnis wordt aangelegd.

Vitale Kernen ondersteunt uiteraard dit initiatief, maar zet er wel met een kanttekening bij. Want, wát is eerder? Een maand, een half jaar? En wat schieten de mensen uit Nieuwe-Tonge hier nu feitelijk mee op? Vitale Kernen heeft eerder aangegeven dat er per direct iets moet gebeuren op de onveilige kruising.

Door bijvoorbeeld de drie ton, die gereserveerd staat voor een nieuwe rotonde in Ouddorp, te voegen bij de gereserveerde bijdrage van 150.000 euro van de gemeente. Hiermee kan een stoplicht of fietsbrug worden aangeschaft, of wellicht een eerste financiering worden gedaan voor de gewenste fietstunnel. Maakt Vitale Kernen eigenlijk niet zoveel uit. Als er maar iets gebeurt!

Met een motie, dat een totaal project van 8 miljoen een paar maanden naar voren schuift, schieten we niet zoveel op. Het kan toch niet voor 2022 worden uitgevoerd. Leuk initiatief van het CDA, maar is slechts een kleine, een hele kleine compensatie voor de windmolens in de Nieuwe-Tongse achtertuinen.

Vitale Kernen had een ruimhartiger gebaar verwacht van het CDA en Deltawind. Zo geeft Deltawind de eigenaren van 180 woningen in Anna Jacobapolder gratis zonnepanelen, ter compensatie van de 34 windmolens die momenteel op de Philipsdam worden gebouwd.