Gemeentebestuur bezoekt visserijhaven Stellendam

Werkbezoek BenW en raad aan UFAOm inzicht te krijgen in de visserijsector bezochten de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee vrijdagochtend 15 maart de visserijhaven in Stellendam. Het werkbezoek bestond uit een afwisselend programma. De groep bezocht de visserijhaven, de United Fish Auctions (UFA), Coöperatie Westvoorn en Maaskant Shipyards in Stellendam. De visserijhaven in Stellendam is uitgebreid en compleet; de haven bestaat uit een binnen- en buitenhaven, een vissersvloot, scheepswerven en een visserijschool. De visserij is belangrijk voor de economie op Goeree-Overflakkee. Er is veel aandacht voor duurzame visserijtechnieken zoals het vissen met de pulskor. Bij deze techniek is het brandstofverbruik lager, is er een geringere verstoring van de bodem, is er minder bijvangst en een grotere opbrengst. Voor de bereikbaarheid van de haven is het belangrijk dat de vaargeul Slijkgat op diepte wordt gehouden.

Programma
Na een gezamenlijk ontbijt gaven de heren J. van Nieuwenhuijzen (directeur UFA) en C. Sinke (voorzitter Visserijvereniging Zuid-West) een presentatie. De UFA is de op één na grootste visafslagorganisatie in Nederland met vestigingen in Stellendam, Scheveningen en Colijnsplaat. De gemeente Goeree-Overflakkee is voor 63% aandeelhouder/eigenaar van de UFA. De Visserijvereniging kwam tot stand uit een fusie tussen drie visserijverenigingen en heeft 65 leden.

Tijdens de presentatie werden de kansen en bedreigingen voor de visserijsector besproken. Ook de ontwikkelingen met betrekking tot wetgeving en de rol van de gemeente kwamen aan bod. Daarna volgde een bezoek aan de afslagvloer en de mijnzaal waar het veilproces plaats vindt.

Vervolgens was er een rondleiding en een film over de visserij bij Coöperatie Westvoorn. Deze coöperatie is één van de negen visserij-coöperaties in Nederland en is leverancier van vistuigen in Nederland en Europa. Ook werden visserijschepen bekeken en werd er een bezoek gebracht aan Maaskant Shipyards. Dit bedrijf bouwt en repareert visserijschepen en overige bedrijfsvaartuigen. De heren H. Padmos (directeur Padmos Dokmij) en F. van Dongen (directeur Maaskant Shipyards) gaven een korte presentatie over hun bedrijf. Beiden benadrukten hun gezamenlijke belangen zoals de ontwikkeling van de haven van Stellendam en het op diepte houden van het Slijkgat.

“Het was een leerzame en interessante ochtend en ik hoop van harte dat de visserijsector de ondersteuning krijgt die het verdient, ook vanuit de Provincie Zuid-Holland. Zoals uit het coalitieakkoord blijkt, maakt de gemeente Goeree-Overflakkee zich sterk voor het op diepte houden van het Slijkgat. Het college onderstreept het belang van de visserijsector, ook voor de lokale economie”, aldus wethouder Van der Vlugt die visserij en havens in zijn portefeuille heeft.

Meer informatie?
Voor meer informatie over het werkbezoek van de gemeente Goeree-Overflakkee kunt u contact opnemen met wethouder Arend-Jan van der Vlugt, bereikbaar via het algemene telefoonnummer 14 0187.