Hoofdpijndossier ontsluiting Westplaat Sommelsdijk

Gemeente Goeree-Overflakkee zit al jaren in haar maag met een hoofdpijndossier van de voormalige gemeente Middelharnis. Door onvoldoende rekening te houden met een goede ontsluiting werd indertijd de nieuwbouwwijk Westplaat uit de grond gestampt. Met alle negatieve gevolgen van dien. De Langeweg, maar ook de Doetinchemsestraat, Hobbemastraat, Steneweg en Dorpsweg zijn te zwaar belast door het vele ontsluitingsverkeer. Met name op de Langeweg is het veel te druk en daardoor ook onveilig geworden. Er moet iets gebeuren, maar wat?

Financiële scheur

Het college en vertegenwoordigers van de raadsfracties zijn al een jaar of wat aan het stoeien aan een oplossing. Maar een oplossing zonder een flinke financiële scheur in de broek is er blijkbaar niet. En ook voor andere oplossingen staat niet iedereen te applaudisseren. Het zal altijd gaan ten koste van. Een aantal externe partijen is erbij gehaald om de problematiek in beeld te krijgen en een oplossing aan te dragen.

Het meest efficiënte, dat de verkeersbewegingen en verkeersveiligheid positief beïnvloeden, is de ontsluiting van het centrum en woonwijk De Wesplaat via een brug over het Havenkanaal. De vraag van het college is nu dit verder te onderzoeken om überhaupt te kunnen beoordelen of dit uitvoerbaar en betaalbaar is.

Nut en noodzaak

De mensen van Vitale Kernen zijn geen verkeersdeskundige en vinden ook dat er iets moét gebeuren. Zij laten zich sturen door feiten en afwegingen. Zo vinden wij het belangrijk om niet alleen naar de huidige verkeerssituatie te kijken maar ook of de nut en noodzaak van een dermate grote investering en belasting kan worden aangetoond. Vitale Kernen wil vastgesteld zien hoe het winkelcentrum D’n Diek zich ontwikkelt met daarbij de toekomst van de twee supermarkten in het centrum. Voor Vitale Kernen is het ook niet per se noodzakelijk dat woonwijk De Westplaat verder wordt uitgebreid. Er is nog volop ruimte en zeker noodzaak om woningen te bouwen in andere kernen op ons eiland.

Wethouder Feller weet dat nut en noodzaak een belangrijk punt is voor Vitale Kernen en heeft toegezegd dit aan te tonen door het aantal toekomstige verkeersbewegingen in beeld te brengen. En dit onderdeel te laten zijn van de gebiedsontwikkeling van het centrum van Middelharnis.