Hopelijk wordt aan de noodrem getrokken

DuinhuizenDe afgelopen dagen is bebouwing aan de kust weer actueel. Aanleiding is een analyse van Natuurmonumenten over gerealiseerde en nieuwe bouwplannen aan de Nederlandse kust. Ons Ouddorp is daar uiteraard ook in meegenomen.

Uit de analyse blijkt dat de afgelopen drie jaar aan de Goereese kust 211 recreatiewoningen zijn gebouwd. Op dit moment worden er 326 gebouwd en de gemeente heeft 480 woningen in de pipeline. Natuurmonumenten geeft aan dat er een reëel risico aanwezig is dat er teveel recreatiewoningen worden gebouwd, de animo zal in de loop van de jaren afnemen is de verwachting.

,,Op Goeree-Overflakkee is de landschappelijke kwaliteit van de Zuid-Hollandse eilanden nú nog heel groot: ongerepte stranden, open achterland en brede duinen. Het aantal toekomstige bouwinitiatieven is daar enorm. Bijna het drievoudige,” zegt Gert de Groot van Natuurmonumenten.

Ook de te verwachten leegstand is een zorg van Vitale Kernen. Maar onze grootste zorg is de onomkeerbare schade die aan de kop van ons eiland is en wordt aangebracht door de verstening. Een kroonjuweel die nu al aan glans heeft verloren, een juweel waarmee Goeree-Overflakkee zich onderscheidt met andere kustgemeenten wanneer hier zeer zorgvuldig mee wordt omgegaan.

Opvallend is dat er een zienswijze bij de stukken zit voor de raadsvergadering van 16 juni a.s., van Den Hollander advocaten. Dit advocatenkantoor dient deze in namens jawel; Ridderstee Holiday B.V., Klepperduinen B.V. en de Vereniging van eigenaren en exploitanten van recreatieondernemingen (VEERO). De zienswijze houdt in dat deze bedrijven tegen het bouwen zijn van zes woningen aan Oude Nieuwlandseweg-Westerweg. Hoe noemen ze zoiets? De boter alleen op zijn koek willen hebben?