Kerkklok loopt weer

KerktorenSdijkDe kerkklok van Sommelsdijk loopt weer. Op zondagmorgen 13 oktober, tijdens de storm die over het eiland raasde, sloeg de bliksem in de kerktoren. Sinds de inslag stond de klok stil en hadden huizen in de wijde omtrek last van niet-werkende apparatuur. Doordat het schadebedrag hoger was dan €3.000,00, moest er door de gemeente een bepaalde procedure worden doorlopen. Dit hield in dat er eerst een advies moest worden gegeven door een deskundig bureau dat een tegenonderzoek uitvoerde en door de verzekeringsmaatschappij. Pas nadat deze adviezen akkoord waren, kon er opdracht worden gegeven voor reparatie.

De klok is eerder dan verwacht gerepareerd. De verwachting was dat de kerkklok in maart 2014 klaar zou zijn, al werd eerder door de reparateurs toegezegd dat in week 8 (17 t/m 21 februari) de klokken weer geluid konden worden. Afgelopen dinsdag zijn de nieuwe wijzers erop gezet en ook doet de verlichting het weer.

Op de gemeenteraadsvergadering van 9 januari werd de vraag gesteld wanneer de klok weer zou luiden, ook bij begrafenissen, omdat er niets bekend was gemaakt. Toen werd door gemeente Goeree-Overflakkee beloofd dat de communicatie naar buiten beter geregeld ging worden en de klok naar alle waarschijnlijkheid in maart weer zou luiden. Bewoners van de Enkele Ring in Sommelsdijk zijn erg blij dat de klus geklaard is en geven hun complimenten door aan gemeente Goeree-Overflakkee: “Het is toch gek, maar je bent gewoon gewend om naar de klok te kijken hoe laat het is, fijn dat hij het weer doet”.

De overlast aan de elektrische apparatuur die ontstond bij de omwonenden in huis, was al eerder opgelost. Veel mediaboxen ontploften, stoppenkasten vlogen letterlijk uit de muren en vanaf het moment van de inslag, zaten vele omwonenden zonder stroom of telefoonverbinding.