Kop in het zand over gezondheid

Iedereen weet inmiddels dat er veel roering is over de lucht- en waterkwaliteit van zwembad De Staver. Vitale Kernen wil hierover glasheldere duidelijkheid. Is het veilig zwemmen in het zwembad De Staver, zonder daarvan ziek te worden? Ja of nee?

Vitale Kernen vraagt al een paar weken aan wethouder De Jong om de resultaten en de rapportage van de kwaliteitsmetingen van 8 november van zwembad De Staver. Ook eerdere resultaten van metingen kreeg Vitale Kernen moeizaam ter beschikking, waarvan de conclusies over de kwaliteit reden zijn voor bezorgdheid.

Bij wethouder De Jong is van bezorgdheid geen sprake. Wethouder De Jong; Volksgezondheid en Sport in zijn portefeuille, had zich vijf weken na 8 november nog niet op de hoogte laten brengen van de resultaten van dit onderzoek, terwijl deze op 13 november bekend waren. Blijkbaar is voor de wethouder de gezondheid van de gebruikers niet zo belangrijk.

Schokkend

Maar de resultaten van 8 november zijn schokkend te noemen! Deze laat een overschrijding zien van trichlooramine: 1340 ug/m3. Stond in het rood afgedrukt in het rapport en niemand doet iets! De directeur van De Staver houdt zijn mond, de wethouder wilt het niet weten en steekt z’n kop in het zand?

Als toelichting staat in het rapport dat eenheden trichlooramine beneden 300 ug/m3 absoluut onschadelijk is maar waarbij een chloorlucht is waar te nemen. Vanaf 500 ug/m3 is deze chloorlucht sterk waarneembaar en begint te irriteren, vanaf 700 ug/m3 is deze concentratie sterk irriterend en te vergelijken met traangasachtige toestanden. Het maximale toelaatbare is 500 ug/m3.

Eerst de kop in het zand. Maar door langdurig hameren door Vitale Kernen op de verantwoordelijkheid van wethouder De Jong, heeft de wethouder toegezegd dat er nu  actie wordt ondernomen om de kwaliteit van de lucht en water van de Staver acceptabel te krijgen. Er zal ook hier een inspanning worden gevraagd van stichting SRGO. Vitale Kernen is benieuwd of deze bestuursleden en directeur –die voortkomen uit stichting Olympia, dus beheerder van De Staver- nu wel de juiste aanpassingen gaan aanbrengen.