Motie om coronabesmettingen te voorkomen

Vitale Kernen heeft samen met groep Zwerus, via een motie in de gemeenteraad, geprobeerd om het risico van verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit door de supermarkten op ons eiland voor een tijdelijke periode de mogelijkheid te geven om 7 dagen per week open te zijn. Helaas is de motie weggestemd.

Besmettelijker

De reden voor Vitale Kernen, om nu deze motie in te brengen, heeft te maken met de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus. De varianten van het virus zijn aanzienlijk besmettelijker dan het oorspronkelijke virus. De verwachting is dat het aantal besmettingen zal toenemen, ondanks alle genomen maatregelen zoals sluiting van horeca, winkels, scholen en een avondklok. Toenemende besmettingen gaat de druk in de ziekenhuizen en het overlijden door corona zeker niet verminderen.

Geen steun

Vitale Kernen realiseert zich goed dat het moeilijk ligt op ons eiland om supermarkten ook op zondag open te laten zijn. Des te opmerkelijk wat de andere fracties ‘uit de hoek halen’ om geen steun te geven aan het voorstel. Met uitzondering van de SGP; ‘Op grond van de bijbel zijn wij tegen’.

  • CDA; ‘Mensen zullen meer naar de supermarkt gaan’.
  • CU: ‘Verhoogd risico op besmetting van personeel’ .
  • PvdA; ‘Werknemers hebben recht op een vrije dag’.
  • EVV; ‘Niet meer bewegingen op zondag’.
  • VVD; ‘Niet iedereen die dit wil, en we hebben de nota zondagsrust’.

Redenaties die door partijen werden gegeven stelt Vitale Kernen teleur. Wij zijn van mening dat als de gemeente maar een klein beetje kan bijdragen om het risico van verspreiding te verkleinen, moeten we dat doen. Het gaat wel om onze gezondheid!