Motie voor bijstandsgerechtigden

uitkeringsgerechtigdeStaatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken heeft bekendgemaakt dat een aantal gemeente kunnen deelnemen aan een experiment. Het experiment gaat over het minder opleggen van verplichtingen en bijstandsgerechtigden een groter deel van hun inkomen te laten behouden. De Staatssecretaris heeft het uiteindelijk doel om hiermee mensen te helpen aan een reguliere baan en niet meer afhankelijk te laten zijn van de bijstandsuitkering.

Binnen de gemeente Goeree-Overflakkee zijn er tal van voorbeelden waar een bijstandsgerechtigde een financieel nadeel heeft wanneer hij of zij gaat werken. Dit kan de bedoeling niet zijn. Alle fracties waren het erover eens dat onze gemeente zich zou moeten aanmelden voor dit experiment en steunde de motie van Vitale.

Totdat wethouder De Jong aan het woord kwam. De Jong schetste het traject dat nog moet worden afgelegd in de Haagse landelijke politiek voordat dit initiatief van Klijnsma daadwerkelijk van start gaat. Voor Vitale Kernen een reden om deze ontwikkeling binnen het Haagse af te wachten en de motie aan te houden.

Vitale Kernen is wel geschrokken van wethouder De Jong toen hij zich afvroeg of onze ambtelijke organisatie zo’n experiment wel aankan. Vitale Kernen vraagt zich af of de organisatie inhoudelijk tekort komt, te weinig tijd heeft of beiden. Bij weten van Vitale Kernen worden er heel veel mensen en expertise door het college ingehuurd bij heel veel onderwerpen, waarom dan niet bij het terugdringen van uitkeringsgerechtigden in de bijstand?