Motie om pastorie Stellendam te behouden

PostorieStellendamVitale Kernen Goeree-Overflakkee dient donderdag 1 september aanstaande een motie in om de pastorie van Stellendam voor sloop te behoeden. De Hervormende Kerk wil aan de Bosschieterstraat een aantal woningen bouwen waarvoor de pastorie moet verdwijnen. De pastorie, uit 1850, is echter van cultuurhistorische waarde vanwege de ouderdom. De ligging van de pastorie is van groot belang voor de ruimtelijke kwaliteit van de kern van Stellendam.

Stellendam heeft amper beeldbepalende gebouwen. De molen en de pastorie zijn vrijwel de enige beeldbepalende gebouwen in deze kern. Vandaar dat Vitale Kernen het college vraagt om de pastorie aan te wijzen als gemeentelijk monument. Natuurlijk heeft dit een financiële consequentie voor de bestuurders van de Hervormde kerk, maar gezamenlijk met het college van moet hier een oplossing voor te vinden zijn.

Vitale Kernen kijkt dan met één oog naar het ruime financiële budget dat beschikbaar is voor de Poort van Stellendam. Van de ene kant opbouwen en vervolgens van de andere kant afbreken, schiet uiteindelijk de Stellendamse inwoner niets op.