Pak carbidschieten aan

carbidschietenVKGO heeft in de raadsvergadering van afgelopen donderdag gepleit om het carbidschieten niet standaard onder het normale vuurwerk te laten vallen maar daarvoor een uitzondering te maken. Helaas, wij staan alleen als fractie in de raad. Voor de overige partijen is het geen probleem dat mensen, veelal kinderen met carbid gaan experimenteren. Kijk voor de aardigheid eens op Youtube om te zien wat er allemaal kan gebeuren met gefröbel met carbid. VKGO heeft zijn best gedaan om grote ellende te voorkomen, het zei zo.

Binnen vele gemeenten is er eind van het jaar grote overlast door het afsteken van vuurwerk. Geen overlast van siervuurwerk maar van de te harde knallen in de straat. Mensen voelen zich niet prettig, dieren zijn veelal bang, maar boven alles; er gebeuren jaarlijks vele ongevallen door het vuurwerk. Hoe zwaarder de klap, hoe zwaarder het vuurwerk, hoe ernstiger de verwondingen. Handen, vingers, gezicht en ogen raken ernstig beschadigd. Deze beelden en berichten verschijnen ieder jaar weer in de media. Maar ook is het een feit dat deze verwondingen meestal ontstaan door oneigenlijk gebruik. Mensen experimenteren in de schuurtjes om maar een zo’n groot mogelijk knal te maken en als het kan zo goedkoop mogelijk.

Carbidschieten is binnen onze gemeente in opkomst. Voor een beetje geld is er een grote knal te maken. Op zich niks mis mee, maar het moet wel veilig gebeuren. VKGO is van mening dat het al moeilijk genoeg is om het nu in de handel zijnde vuurwerk veilig te laten afsteken.