Herindeling nu definitief een feit

eilandSamenvoeging van de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee. Met dit voorstel wordt de samenvoeging van de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee geregeld. Deze vier gemeenten vormen samen het eiland Goeree-Overflakkee. De naam van de nieuw te vormen gemeente is ook Goeree-Overflakkee. Het voorstel is gebaseerd op het herindelingsadvies, dat is vastgesteld door provinciale staten van Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland heeft het initiatief genomen tot dit voorstel.

De gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee ondersteunen het voorstel, het voorstel kan niet rekenen op instemming van het gemeentebestuur van Goedereede.

Uit het herindelingsadvies blijkt dat het gebrek aan (toekomstige) bestuurskracht, in samenhang met de inhoudelijke noodzaak en urgentie de belangrijkste redenen zijn geweest voor het opstarten van de herindelingsprocedure.

De samenwerking in het gebied verliep volgens de meeste gemeenten al jarenlang zeer moeizaam en er werden onvoldoende resultaten geboekt.

Gezien de geografische eenheid van het gebied zijn er geen andere herindelingsvarianten wenselijk die leiden tot de gewenste versterking van de bestuurskracht.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.

Eerste Kamer Plenair

Afkondiging

Staatsblad(en)

Het voorstel (EK 33.175, C ) is op 17 april 2012 aangenomen door de Tweede Kamer. PvdD, PvdA, GroenLinks, D66, VVD, CDA en het lid Brinkman stemden voor.

De plenaire behandeling door de Eerste Kamer vond plaats op 26 juni 2012. 

Het voorstel is op 3 juli 2012 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. VVD, PvdA, CDA, PvdD, D66 en GroenLinks stemden voor.

Tijdens de behandeling is de motie-Kuiper (ChristenUnie) c.s. over het aanhouden van de herindeling (EK 33.175, E) ingediend.

Deze motie is op 3 juli 2012 na stemming bij zitten en opstaan verworpen. PVV, SP, ChristenUnie, SGP, 50PLUS, PvdD en OSF stemden voor.