Proeftuin Goeree-Overflakkee

Wethouder Van der Vlugt is al vanaf 2013 in de weer om een Greenpoint waterstoftankstation in Oude-Tonge te krijgen. En de benodigde subsidie van 5.4 miljoen voor een omvormer voor collega agrariër Van Peperstraten (initiatiefnemer Greenpoint Oude-Tonge) los te peuteren.

Alternatief

Een aantal weken geleden kondigde de wethouder aan dat we waterstof binnen de woningen van onze inwoners kunnen gaan gebruiken als alternatief voor aardgas. ,,Een paar aanpassinkjes en het is mogelijk.” Dus een alternatief voor zonnepanelen en warmtepompen.

Veel geld

Vitale Kernen heeft zo zijn twijfels. Collega-eiland Ameland trekt gezamenlijk op met NAM, Gasterra, Philips, Eneco Entrance TNO en Liander, deze club is heel ver met de proeftuin. Als het aan Vitale Kernen ligt hoeven we niet perse aan kop te rijden van het peloton, word je alleen maar moe van. Beter is te excelleren bij de finish. Voorop lopen binnen de energietransitie. Waarom zouden we? Er zal weer veel geld mee gemoeid gaan.

Proeftuin

Wethouder Van der Vlugt blijft echter trekken aan partijen om de mogelijkheden van waterstof te onderzoeken. Wanneer Vitale Kernen kijkt naar gebruik van waterstof in auto’s dan geeft de ANWB aan dat er in Nederland twee auto’s te koop zijn die op waterstof rijden; een Hyundai van € 65.000,- en een Toyota van € 75.000,-. Er zijn 19 elektrische auto’s in Nederland beschikbaar met een aankoopprijs vanaf € 23.000,-. De eerste bussen van het openbaar vervoer rijden niet op Goeree-Overflakkee maar in de randstad. Vitale Kernen zou wel eens een kosten-baten-analyse willen zien voor deze Proeftuin Goeree-Overflakkee.