Toekomst visserij in Stellendam onzeker

VisbotenDe visserijvereniging Zuid-West verwacht dat de gehele visserij in Stellendam zal verdwijnen als ze zich aan de nieuwe EU-regels moeten houden. Zo wil de EU dat over 6 jaar vissers hun bijvangst niet meer overboord gooien, maar meenemen naar de wal.

Bij elke kilo vis is de bijvangst zo’n 1,5 kilo. Deze vis wordt nu overboord gegooid, waarvan 60 procent het overleeft. Toch willen de EU-ministers dat alle vis aan boord blijft en indien mogelijk wordt verkocht.

‘100 procent tegenover werkelijkheid’
Op dit moment kunnen de schepen deze extra vangst niet aan en zullen voor vele miljoenen moeten worden verbouwd. Dat is een kostenpost volgens de visserij vereniging die de vissers niet meer kunnen opbrengen in deze crisis tijd.

“Deze nieuwe regels staan echt 100 procent tegenover de werkelijkheid. Als de EU echt hiermee doorgaat, bestaat onze sector straks niet meer”, aldus bestuurslid Adam Tanis van visserijvereniging Zuid-West.

Oceaan visserij
Bij de grote visserij op de oceanen is bijvangst groot en wordt deze bijna allemaal dood overboord gegooid. De Nederlandse visserij is al jarenlang vernieuwd en aangepast om dit tegen te gaan. Zo overleeft 60% procent van de bijvangst in de Nederlandse visserij.

“Als de EU wil dat Nederland nog een levende visserijsector wil hebben, moeten ze voor ons een uitzondering maken”, aldus Tanis.

Bron: RTV Rijnmond