Wat een blamage!

Werd twee weken geleden de onkunde van het college pijnlijk duidelijk tijdens de afhandeling van het NK-wielrennen, afgelopen donderdag was dit opnieuw aan de orde over de harmonisatie van de voetbalvelden.

Op 17 maart 2016 kwam het college met een raadsvoorstel om 16,5 kunstgrasveld aan te leggen voor 5.3 miljoen euro. Wat nu -en niet alleen door de uitzending van Zembla- moet worden teruggehaald omdat van het toentertijd inhoudelijke raadsvoorstel geen spaan overblijft. Langs alle kanten rammelt het. Er mankeert zoveel aan dat nu geen 5.3 miljoen euro nodig is maar 9.4 miljoen euro (!) om de kunstgrasvelden aan te leggen met dezelfde rubberafwerking.

Het grootste slachtoffer is voetbalvereniging DBGC. Voetballend Oude-Tonge speelt al jaren op slechte velden. Nu wordt er een pleister geplakt door 1,5 veld -van de 3,5-  te vervangen met natuurgras.

Binnen de gemeenteraad is een aantal partijen die de deur dichtgooien voor kunstgras. Het college komt met een voorstel naar de raad waarbinnen de kaders staan aangegeven onder welke voorwaarden de harmonisatie moet worden uitgevoerd.  Als het aan Vitale Kernen ligt zijn de kaders onderbouwd met een mogelijkheid voor kunstgrasvelden zonder gezondheidsrisico’s,  en een visie hoe voetballend Goeree-Overflakkee er volgens het college uitziet over 10/15 jaar. Een visie die ermee rekening houdt dat voetbal een sport is waar veel mensen direct en indirect betrokken zijn. Een hobby die een enorme toegevoegde waarde heeft voor de saamhorigheid, de leefbaarheid en het cement is binnen onze kernen. Daar moet naar de mening van Vitale Kernen het zwaartepunt liggen binnen deze visie.

Het lijkt erop dat dit college het lastig vindt om zaken met enige relevantie niet aan te kunnen. Zoals het NK-wielrennen, zeer sombere/verontrustende geluiden komen er vanuit het sociaal domein, de blauwe papierbak wil niet in een keer lukken en de harmonisatie binnen de voetbalverenigingen is tot nu toe als een blamage te kwalificeren.

De kunstgrasvelden waren één van de drie punten die voor Vitale Kernen reden was om een motie van treurnis over voormalig wethouder Trouwborst binnen de gemeenteraad te bespreken in september 2016. Met pek en veren is Vitale Kernen overgoten. Het CDA, de partij van normen en waarde, noemde Vitale Kernen een slappe hap, vrachten met azijn zijn afgeleverd bij Vitale Kernen en deed hen denken aan Donald Trump.

Natuurlijk is een wethouder verantwoordelijk voor zijn portefeuille, hij knipt ook de lintjes door. Maar het college gaat niet vrijuit. De wethouders Tollenaar, Markwat, De Jong en zeker ook Van der Vlugt. Laatstgenoemde is degene die voor de kwaliteit van veel voetbalvelden aansprakelijk is, zijn verantwoordelijk voor het beleid van het gehele college.