Weer rumoer over kappen bomen

bomenkapTijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag stelde raadslid Johan de Vos, namens Vitale Kernen, mondelinge vragen aan wethouder Van der Vlugt over het voornemen van het college tot bomenkap in de Ringstraat van Sommelsdijk. Wethouder Van der Vlugt heeft de inwoners van de Ringstraat geïnformeerd over het noodzakelijk onderhoud dat moet worden gepleegd aan de riolering in de straat.

In de brief staat aangegeven dat de bestaande 70 jaar oude karakteristieke kastanjebomen nog maar een beperkte levensduur hebben. Feitelijk staat er dus dat de bomen moeten worden gekapt. Voor Vitale Kernen aanleiding om uitleg te vragen aan het college. Hiervoor is meer dan een goede reden omdat in de Christiaan de Vrieslaan het ook dreigde fout te gaan. In de Hoflaan, en omliggende straten in Middelharnis, gíng het fout met de vergunningverlening van het kappen van 93 bomen.

In de beantwoording van de vragen is door het college aangegeven dat de brief alleen een aankondiging is om in gesprek te gaan met de inwoners. Dit gesprek vindt 3 december a.s. plaats.

 

Hieronder de mondelinge vragen.

Vraag/vragen gericht aan het college;
1 Hoe komt het college tot de conclusie dat de kastanjebomen nog een geringe levensduur hebben?
2 Staat het voor het college al vast dat de kastanjebomen moeten worden gerooid?
3 De Ringstraat is ter plaatse aangeduid als karakteristiek straatbeeld. Voor het kappen van de bomen is advies nodig van de gemeentelijke monumenten commissie en de welstandscommissie. Zijn deze al gekend in de mogelijke kap van de bomen.
4 Deelt het college de mening van Vitale Kernen dat er voorzichtig en terughoudend met kap van oude beeldbepalende bomen moet worden omgegaan?
5 Is bij het college de ongerustheid van de bewoners bekend?
6 Wanneer en hoe gaat u communiceren met de bewoners?

Aanleiding:
In de Ringstraat te Sommelsdijk staan ongeveer 14 paardenkastanjebomen deze staan er al plusminus 70 jaar. Er is al 10 jaar geen onderhoud verricht volgens de buurtbewoners. Dan mag je uitgaan van gezonde bomen. Anders had onze gemeente vast het nodige onderhoud verricht. De bewoners van de Ringstraat te Sommelsdijk schrokken dan enorm toen er enige tijd geleden een brief op de deurmat viel van de gemeente. De strekking van deze brief is dat er rioolwerkzaamheden moeten gaan plaatsvinden. In de brief is tevens geïnformeerd over de inrichting van de straat; “ blijven de bomen in de Ringstraat, met nog een geringe levensduur gehandhaafd, of rooien wij deze bomen en planten wij nieuwe bomen?”. Bij de meeste bewoners zat de schrik er toen goed in en men is bang dat de kastanjebomen gerooid gaan worden. Er is door de bewoners een handtekeningen actie gehouden. Van de 46 betrokken bewoners zijn er 3 tegen, hebben er 3 geen mening en zijn er 40 voor het behoud van de kastanjebomen.

Met gebruik van Google op internet gezocht en de maximum leeftijd van kastanjebomen is veel langer dan de 70 jarige bomen in de Ringstraat.
Vitale Kernen heeft 2 voorbeelden De “Kabouterboom is een Kastanjeboom “bij Beek-Ubbergen, Gelderland : 350 – 450 jaar en de Drie Kastanjes van Guldenbodem, Arnhem : 300 – 400 jaar.
Vitale Kernen maakt zich ongerust over de wijze hoe het college met onze mooie straten met oude beeldbepalende bomen omgaat. U allen weet vast nog de Christiaan de Vrieslaan te Middelharnis wat heel veel commotie bij de bewoners heeft gegeven. De Hoflaan te Middelharnis en omliggende straten waar binnenkort de kettingzaag wordt geslepen en nu mogelijk de Ringstraat. Hoeveel beeldbepalende bomen moeten er nog gaan verdwijnen op Goeree Overflakkee. College u kunt maar 1 keer het beeldbepalende van een straat te niet doen.