Zonneparken op ons eiland

ZonneparkDe gemeenteraad heeft het college gevraagd open te staan voor alternatieven voor windmolens. Een heel goed alternatief kan grootschalige zonne-energie zijn.
Nu lag er afgelopen donderdag een agendapunt ter besluitvorming om onomkeerbaar toestemming te geven aan een individuele ondernemer uit Pijnacker, om twee grote zonnevelden aan te leggen. Een in de polder Roxenisse bij Melissant van 18 ha en een tegen Ooltgensplaat aan van 35 ha.

Binnen onze gemeente hebben we hier geen ervaring mee. Vandaar dat Vitale Kernen geprobeerd heeft om dit in een beeldvormende fase te behandelen. Niet gelukt. Houdt nu in dat er volgens de procedure geen mogelijkheid is om het besluit een paar weken op te schuiven. Dat de coalitiepartners SGP, CU, CDA en VVD niet willen, stimuleert Vitale Kernen om zorgvuldig het raadsvoorstel te lezen.

Urgentie, waarom? Voor het aanvragen van de subsidie duurzaamheid? Nee! Deze is in te dienen tot 27 oktober. Waarom dan wel? Vitale Kernen zou het niet weten. Wat Vitale Kernen wel weet is dat de inhoud van het voorstel onzorgvuldig en onvolledig is. Op geen enkele manier blijkt de urgentie om tot besluitvorming te komen. Maar voor Vitale Kernen is eigenlijk het aller belangrijkste dat de inwoners in de directe omgeving van de grootschalige zonneparken hierover niet zijn geïnformeerd.

Vitale Kernen is vooralsnog een groot voorstander voor alternatieven voor windmolens. Maar kan geen reden bedenken dat, als er een initiatief is voor zonneparken, dit een vrijbrief is om inwoners niet te informeren en raadsvoorstellen onzorgvuldig en onvolledig in elkaar te fröbelen.

Comments are closed.