Zorgen om deplorabele staat Oude Haven Herkingen

Een vijftal inwoners stuurde een brief naar de gemeenteraad en het college, waarin zij hun zorgen uitspreken over de deplorabele staat waarin de Oude Haven in Herkingen verkeert. Reden voor Vitale Kernen ter plekke een een kijkje te gaan nemen. En vraagtekens te plaatsen bij de reactie van het college op de problemen.

Kraanplateau

Vooral het zogenaamde kraanplateau van de Oude Haven ziet er slecht en onveilig uit. Het kraanplateau wordt gebruikt om boten uit het water te hijsen en ze er weer in te zetten. Maar ook de oude kademuur in Herkingen, die nog steeds dienst doet als primaire waterkering, is er slecht aan toe.

Het college schrijft in de antwoordbrief onderzoek te laten doen naar de veiligheid van het kraanplateau. Het resultaat van het onderzoek wordt komende juni verwacht. Wat bij Vitale Kernen de vraag oproept: ‘Wat nu als uit het onderzoek blijkt dat de kraan niet meer veilig gebruikt kan worden’? Booteigenaren kunnen dan midden in het seizoen hun boten niet in het water krijgen. Dat lijkt ons geen gewenste situatie.

Kademuur

Over de kademuur geeft het college in haar beantwoording toe dat de algehele staat van de waterkering zorgelijk is. Toch wil B&W nog twee jaar de tijd nemen onderzoeken te doen en een prioriteitenlijstje op te stellen van de op te knappen objecten. En daarna pas, dus na 2022, hetgeen bovenaan het lijstje staat aan te pakken.

Dit alles gaat veel te lang duren gezien de zorgelijke staat waarin de kademuur verkeerd. Voor Vitale Kernen is het ook belangrijk dat er meer dan 1 keer per jaar met de inwoners wordt gesproken over het technisch onderhoud van de haven. Meerdere momenten is echt noodzakelijk om de vinger aan de pols te houden.